haideti sa ne facem intelesi. plumbul are densitatea 11. e moale, deci e numai bun la ce-l folosim noi. ca sa fie cat mai moale, trebuie sa fie pur d.p.d.v. chimic. cand il deformam, prin strangere sau desfacere de pe fir, arare fenomenul de ecruisare( se intareste in zona deformata) chestia asta e valabila la orice metal. sa presupunem ca batem cupru cu un ciocan. metalul se intareste. ca sa il muiem, trebuie incalzit peste 300 grade, parca. nu mai stiu cuvantul care defineste " muierea" prin incalzire, il voi folosi pe cel de " revenire". temperatura de " revenire " a plumbului pur e cam la temperatura mediului ambiant, vre-o 10-16 grade celsius. cu cat e impurificat cu alte metale sau nemetale, temperatura la care apare " revenirea" e mai mare.de asta plumbul de baterie e dur, pentru ca are de obicei calciu.
acuma, englezii numesc alicele de plumb " toxic shots" . din cate imi aduc aminte, sunt interzise marimile intermediare, sub ssg si peste 6( foarte posibil sa ma insel, informatia e veche). ca sa elimine plumbul, s-a cautat ceva greu.
http://www.simetric.co.uk/si_metals.htmdupa cum se poate vedea pe situl ala, plumbul are densitatea 11. metale cu densitate apropiata sau mai mare:
argint 10,5
mercur 13,5
aur 19
platina 21
molibden 10
tungsten 19
uraniu 18
plutoniu 19
ultimele doua se autoexclud, mercurul idem, aurul si platina ...molibdenul e dur si scump, argintul e dur, tungstenul e relativ ieftin.
insa tungstenul, din care se fac alicele numite " non toxic lead" , e dur. ca sa se poata folosi la alice, pulberea de tungstem e amestecata cu un material sintetic, un polimer, care e plastic. deci, din amestecul tungstenului cu densitatea aproape dubla fata de a plumbului cu ceva plastic, rezulta un "plumb fals" .daca se reduce proportia de polimer din compozitie, rezulta o crestere a densitatii alicei " sintetice" . deci, o alica bb nu are cum sa aiba mai mult de o,4 grame, ca asta e standardul care defineste alicele. e in schimb mai mica. ca sa fie de doua ori mai grea decat o lica de plumb, ar insemna ca e facuta in intregime din tungsten, care e dur.
nu ne certam, discutam doar. am cautat ceva vreme imformatii despre tungsten, pentru ca nu intelegeam cum se poate face o alica moale dintr-un metal dur. exista tungsten pur folosit ca lest, insa e vorba de lest culisant
Asta este materialul despre care vorbesti in postare...se foloseste in mod normal la pescuitul la crap dar merge si la stationar.La indemnul unui prieten am incercat sa-mi fac olivete din chitul asta.Merge e ok.